Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα – Θεραπεία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στο επίπεδο του καρπού. Συναντάται κυρίως στους ενήλικες που
κάνουν βαριά χειρωνακτική.
Προκαλεί μούδιασμα στα τρία πρώτα δάκτυλα των χεριών και στο 1/2 τέταρτο κυρίως τις νυκτερινές ώρες. Ο ασθενής αναφέρει μούδιασμα, πόνο, αίσθημα ρεύματος, αδυναμία και δυσκαμψία στα δάκτυλα. Ο πόνος μπορεί να αντανακλά και κατά μήκος του αντιβραχίου μερικές φορές και μέχρι τον ώμο.
Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εξέταση λόγω της χαρακτηριστικής κλινικής & νευρολογικής εικόνας, τον υπερηχογραφικό έλεγχο όπου διαπιστώνεται οίδημα  του νεύρου  πριν αυτό εισέλθει  στον καρπιαίο  σωλήνα  και  τεκμηριώνεται με ηλεκτρονευρογράφημα που γίνεται σε νευρολόγο.
Όταν τα ενοχλήματα γίνουν μόνιμα και εφόσον το ηλεκτρονευρογράφημα επιβεβαιώνει την πάθηση η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι χειρουργική ( με τοπική νάρκωση ).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο χρόνος αποκατάστασης είναι 4 περίπου εβδομάδες αλλά ο ασθενής μπορεί από τις πρώτες ημέρες να χρησιμοποιεί το χέρι για απλές καθημερινές δραστηριότητες. Η επιστροφή σε βαριά χειρωνακτική εργασία επιτρέπεται μετά την 5η-6η εβδομάδα.
Η πιθανότητα υποτροπής είναι πολύ μικρή εφόσον ο ασθενής τηρήσει την αποθεραπεία που του συστήσει ο ιατρός του.